Brunch Punch en färgstark drink för glada helgstunder och festliga stunder

Brunch Punch

Letar du efter den där perfekta drycken till din brunch? “Brunch Punch” är färgstark, fruktig och full av liv. Den samlar både vänner och smaker i ett glas – och gör varje helg till ett skönt mingel. Njut av en mix som får både soliga förmiddagar och långsamma söndagar att kännas lite festligare.

Ursprung och historia

Brunch Punch är precis vad det låter som – en bål anpassad för brunch och eftermiddagsträffar. Idén med punch går långt tillbaka; från brittiska officersbord i Indien under 1600-talet till studentfester och dignande sommarbufféer. Namnet “punch” kommer från det urdu-hinduiska ordet “panch”, som betyder fem, vilket pekar på de fem ursprungliga ingredienserna: sprit, socker, citron, vatten och krydda. Idag finns punch i hundratals varianter, men det är framför allt under brunchens guldålder – med 90-talets bottomless brunches i New York – som Brunch Punch slog igenom. Bålen har blivit symbolen för avslappnad, delad njutning.

I moderna tolkningar är Brunch Punch ofta alkoholfattigare och full av juice, så den passar även på ljusa förmiddagar. Den bjuder på en glad färg, fräschör och massor av frukt – och är således ett givet inslag på allt från baby showers till vännernas vårbrunch.

Ingredienser

Du behöver några enkla ingredienser för en klassisk Brunch Punch. För en stor kanna (ca 6 glas), plocka fram:

  • 20 cl apelsinjuice (gärna färskpressad eller ofiltrerad)
  • 15 cl ananasjuice
  • 10 cl tranbärsjuice
  • 15 cl mousserande vin (exempelvis Prosecco eller Cava)
  • 8 cl vit rom
  • 2 msk färskpressad limejuice
  • 1 skvätt sockerlag (valfritt, ca 2 cl – justera efter smak)
  • Isbitar, rikligt
  • Bär och skivad citrus för dekoration

Så blandar du en Brunch Punch

  1. Häll alla juicer, rom och sockerlag i en stor kanna eller skål.
  2. Blanda väl med en stor sked så att allt blandas jämnt.
  3. Lägg i rikligt med is och fruktbitar; bär och skivad citrus ger extra färg och smak.
  4. Häll försiktigt i mousserande vin precis innan servering. Rör om försiktigt så att bubblorna bevaras.
  5. Smaka av – vill du ha sötare punch, tillsätt mer sockerlag. Törstar du efter mer syra, pressa ner lite extra lime.
  6. Servera genast i stora glas. Fyll på med mer is och dekorera med färsk frukt.

Serveringstips

Brunch Punch serveras med fördel i stora vinglas eller generösa bålglas. För extra lyx, kyl gärna glasen innan servering – det håller drinken sval längre.

Fyll glasen till hälften med punch och toppa med bär eller en tunn apelsinskiva på kanten. Matcha gärna med små, färska snittar eller söta bakverk. Lite syrliga bär på ett fat höjer känslan av brunch ytterligare. För den som vill göra det riktigt festligt, erbjud sugrör av bambu och frodiga myntablad som dekoration.

Variationer och moderna tolkningar

Byt gärna ut rom mot ljus tequila för en annan karaktär, eller använd gin för en torrare variant. En skvätt fläderlikör ger blomstrande toner och passar fint på våren.

Vill du göra Brunch Punch alkoholfri? Byt ut vinet mot alkoholfritt mousserande och ersätt romen med lite mer fruktjuice, eller varför inte lite iste för struktur. Tillsätt då extra mycket lime för att bevara fräschören.

Många adderar färska örter som basilika eller mynta i bringaren. Vattenmelonbitar eller passionsfrukt ger ännu mer tropisk känsla. Är det sommar, bjud på punchen i tillbringare på isbädd – det håller drycken sval och bjuder in till mer.

Oavsett vilken twist du väljer blir Brunch Punch en garanterad stämningshöjare. Det är drycken som förvandlar varje matbord till en fest och får gästerna att stanna lite längre. Nästa gång du bjuder på brunch, låt kannan gå runt – och njut av gemenskap och solsken i varje klunk.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen