Cherry Blossom Fizz en friskt, elegant glas för en vårig känsla och bubblande njutning

Cherry Blossom Fizz

En Cherry Blossom Fizz är som en vårdag i ett glas. Den sprudlande mixen av körsbär, citrus och bubblor gör den till den perfekta drinken när du vill imponera eller bara längta bort för en stund. Här får du allt du behöver för att lyckas med denna eleganta och friska klassiker hemma.

Ursprung och historia

Cherry Blossom Fizz har sitt ursprung i cocktailvärldens lekfullare hörn och inspirerades av den japanska körsbärsblommans (sakura) blomningstid. Drinken dök först upp på trendiga barlistor i Tokyo och New York under 2010-talet, då mixologer började använda körsbärslikörer och blomvatten för att skapa nya smakupplevelser. Namnet är en hyllning till de ikoniska rosa körsbärsträden och den festliga känsla som omger sakura-säsongen i Japan. Där förknippas körsbärsblomning med hopp, gemenskap och att ta vara på nuet – precis det som en Cherry Blossom Fizz vill fånga i ett enda glas.

Ingredienser

För att blanda en Cherry Blossom Fizz behöver du några noga utvalda ingredienser. Välj gärna kvalitetsråvaror för att få fram den friska och florala karaktären.

  • 4 cl gin (gärna en med blommiga toner)
  • 2 cl körsbärslikör eller cherry brandy
  • 2 cl färskpressad citronjuice
  • 1 cl sockerlag
  • 1 skvätt rosenvatten (valfritt, men rekommenderas för extra blommig smak)
  • 6 cl sodavatten
  • Isbitar
  • Färska körsbär eller citronzest till garnering

Så blandar du en Cherry Blossom Fizz

  1. Fyll en shaker till hälften med is.
  2. Häll i gin, körsbärslikör, citronjuice och sockerlag.
  3. Tillsätt rosenvatten om du vill ha extra blomtoner.
  4. Skaka kraftigt tills drinken är riktigt kall.
  5. Sila upp i ett kylt highball- eller cocktailglas fyllt med ny is.
  6. Toppa försiktigt med sodavatten och rör om försiktigt.
  7. Garnera med färska körsbär eller en bit citronzest.

Serveringstips

En Cherry Blossom Fizz gör sig bäst i ett högt, slankt glas – exempelvis ett highballglas. Lägg gärna några extra isbitar i glaset innan du slår över drinken. För en riktigt elegant servering, välj färska körsbär på en cocktailpinne eller tunna strimlor av citronzest som garnering. Dryckens vackert rosa ton passar utmärkt till uteserveringarna på våren eller som aperitif på en middag. Prova gärna att servera med lätta asiatiska smårätter eller plockmat som edamame, sushi eller rispapperrullar.

Variationer och moderna tolkningar

Cherry Blossom Fizz går lätt att variera. Testa att byta gin mot vodka för en renare smakprofil, eller använd en mörk körsbärslikör för mer djup. Ett par droppar apelsinblomsvatten kan bytas mot rosenvatten om du föredrar citrus framför blom. Vill du ha en alkoholfri variant? Byt ut gin och likör mot körsbärssaft och fyll på med extra sodavatten. Tillsätt gärna lite pressad grape för att bibehålla friskören. Bland trendiga bartenders har det också blivit populärt att toppa med några droppar prosecco för extra bubbel och festkänsla.

Det finns få drinkar som så tydligt fångar vårens känsla som en Cherry Blossom Fizz. Oavsett om du firar något speciellt eller bara vill unna dig något vackert till eftermiddagen, är denna drink ett säkert kort. Så nästa gång du ser körsbärsträden slå ut, blanda din egen Cherry Blossom Fizz och njut av ögonblicket med stil.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen