Cherry Lime Bellini en frisk och bubblig sommarfavorit som sprudlar av glädje

Cherry Lime Bellini

Få saker slår en frisk och bubblig Cherry Lime Bellini när du vill sätta en festlig ton på din kväll. Denna färgstarka cocktail blandar syrligheten från lime med sötman från körsbär och mousserande vin. Perfekt för både brunch och sena sommarkvällar – här får du ett glas ren livsglädje.

Ursprung och historia

Bellini är från början en klassisk italiensk cocktail från Venedig. Originalet skapades på 1940-talet av Giuseppe Cipriani på den berömda Harry’s Bar. Kombinationen bestod då av prosecco och vit persikopuré. Med tiden har Bellini fått otaliga varianter, ofta med säsongens frukter och bär som bas. Cherry Lime Bellini är en nutida tolkning där körsbär och lime får spela huvudrollen och ger en ny, spännande smakprofil. Namnet syftar förstås på de bär och citrusfrukter som bär upp denna uppfriskande drink.

Ingredienser

Du behöver bara några få ingredienser för att skapa en Cherry Lime Bellini. Här är allt du behöver:

  • 6 cl körsbärspuré eller körsbärsjuice (gärna färskpressad)
  • 2 cl färskpressad limejuice
  • 1 tesked sockerlag (eller efter smak)
  • 10 cl mousserande vin (prosecco eller cava)
  • Krossad is eller isbitar
  • Ett par färska körsbär och en limeklyfta till garnering

Så blandar du en Cherry Lime Bellini

  1. Häll körsbärspuré, limejuice och sockerlag i en shaker. Fyll på med is.
  2. Skaka kraftigt i cirka 10 sekunder så att allt blandas ordentligt och blir riktigt kallt.
  3. Sila ner blandningen i ett kylt champagne- eller vinglas.
  4. Toppa försiktigt upp med mousserande vin.
  5. Garnera med färska körsbär och en limeklyfta på glasets kant.

Serveringstips

För att verkligen lyfta fram drinkens fruktiga toner passar ett slankt champagneglas perfekt. Glaset bör vara väl kylt innan servering, gärna en stund i frysen. Lägg några körsbär i botten och fäst en tunn limeskiva på kanten, så blir presentationen lika vacker som smaken. Cherry Lime Bellini är utmärkt till lättare rätter som skaldjur, sommarbuffé, eller varför inte till brunchtallriken med croissant och färskost. Servera alltid väl kyld, gärna utomhus en solig dag.

Variationer och moderna tolkningar

Det fina med Cherry Lime Bellini är hur lätt den går att anpassa. Om du vill ge drinken extra lyx kan du använda ett mousserande rosévin för både färg och djupare smak. Vill du ha en alkoholfri version byter du ut vinet mot alkoholfritt mousserande vin eller sodavatten – lika festligt men utan alkohol. För variation kan du testa med svarta körsbär eller blanda i några hallon för att förändra tonen. Lite riven ingefära eller mynta ger en kryddig tvist och passar till den som gillar nya smaker. Anpassa sötman på sockerlagen efter hur syrliga bären är – och efter din egen smak.

Oavsett hur du väljer att servera din Cherry Lime Bellini, bjuder den på en fräsch och läskande smakupplevelse som ramar in stunden. En drink som alltid får gästerna att dra på smilbanden – och som snabbt kan bli en ny favorit i ditt drinkrepertoar.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen