Sugarplum Spritz, en färgstark och friskt bubblande sommarklassiker som väcker känslor.

Sugarplum Spritz

Söker du något friskt, färgstarkt och lagom festligt till sommarkvällen? Då ska du prova Sugarplum Spritz – en bubblig, lila juvel som flirtar vackert mellan sött och syrligt. Perfekt för dig som vill ha något lättdrucket men ändå minnesvärt, med toner av plommon och citrus i en snygg spritz-tappning. Låt dig inspireras att blanda din egen drink redan idag!

Ursprung och historia

Sugarplum Spritz är en modern cocktail som bygger på den klassiska spritz-traditionen Italiens, men med en lekfull twist. Spritz-drycker har sitt ursprung i Venetos kafékultur från 1800-talet, där österrikiska soldater ville späda ut det lokala vinet med vatten. Detta utvecklades snabbt till den numera ikoniska Aperol Spritz, men bartenders världen över har sedan dess experimenterat med smaker och färger.

Namnet ”Sugarplum” anspelar romantiskt på både sockrade plommon från julens värld och den sagolika Balettföreställningen “Nötknäpparen”, där Sockerplommon-féen dansar. I nutida barer har Sugarplum Spritz blivit populär som ett lekfullt alternativ för den som vill ha något sött med elegans och personlighet.

Ingredienser

Här är vad du behöver för att blanda en klassisk Sugarplum Spritz:

  • 5 cl plommonlikör (helst på mörka plommon)
  • 8 cl mousserande vin (brut eller prosecco)
  • 2 cl citronjuice
  • 2 cl sodavatten
  • 1 tesked sockerlag (valfritt, om du vill ha sötare smak)
  • Isbitar
  • Färska plommon eller björnbär till garnering
  • En kvist färsk mynta (till servering)

Så blandar du en Sugarplum Spritz

  1. Fyll ett stort vinglas eller highballglas rikligt med is.
  2. Häll i plommonlikör, färskpressad citronjuice och sockerlag direkt över isen.
  3. Rör försiktigt runt så smakerna blandas ordentligt.
  4. Toppa med mousserande vin och avsluta med sodavatten.
  5. Rör lätt en gång till så allt blandas, men bevara bubblorna.
  6. Garnera med ett par skivor plommon eller några björnbär samt en kvist mynta.

Serveringstips

Sugarplum Spritz gör sig bäst i ett rymligt vinglas, gärna kylt innan du börjar. För en extra elegant känsla, låt några vackra bär eller tunt skivade plommon sjunka ner bland isbitarna. Mynta både doftar och ser lyxigt ut på toppen. Den här drinken passar lika bra till mingel på altanen som till en lättare sommarlunch. Servera gärna till manchego, lufttorkad skinka eller en frisk sallad med nektariner och nötter för ett riktigt smaklyft.

Variationer och moderna tolkningar

Vill du byta ut plommonlikören, funkar det fint med björnbärs- eller hallonlikör för en annan karaktär. Byt mousserande vin mot alkoholfritt bubbel och välj sockerfri läsk för en lättare och helt alkoholfri version. Tillsätt gärna en tunn skiva ingefära i glaset för en kryddigare touch, eller toppa med blodapelsinjuice för djupare citrusprofil.

En del moderna barer använder dessutom hemmagjort plommonsocker eller lavendel som smaksättare – våga experimentera och hitta din egen favorit av Sugarplum Spritz!

Sätt färg på kvällen med din egen Sugarplum Spritz. Oavsett om du fyller glaset till dig själv eller bjuder vänner, får denna spritz vem som helst att drömma sig bort. Smakerna piggar upp, färgen drar till sig blickar och stämningen blir alltid ett steg festligare. Skål för fler bubblande stunder!

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen