Champagne

Kan champagne förbättra minnet? Forskning pekar på intressanta effekter

Att ett glas champagne kan förhöja stämningen vet nog de flesta. Men kan det också vara bra för hjärnan? En forskargrupp vid University of Reading har undersökt saken – och kommit fram till att champagne kan ha oväntade positiva effekter på minnet.

Forskning från University of Reading

I en uppmärksammad studie från 2013 testade forskare hur olika drycker påverkade minnesfunktioner hos råttor. Resultaten visade att de djur som fick små mängder champagne i sin kost presterade bättre i spatiala minnestester – upp till 200 procent bättre jämfört med kontrollgruppen.

Forskarna pekade på fenolföreningar – särskilt de som kommer från de röda druvsorterna Pinot Noir och Pinot Meunier – som en möjlig förklaring till förbättringen. Dessa ämnen finns i högre koncentration i champagne än i många vita viner och tros påverka signalerna i hippocampus och hjärnbarken, två områden i hjärnan som är avgörande för inlärning och minne.

“Champagne kan påverka hjärnfunktioner genom mindre fenoliska föreningar som tidigare inte ansetts ha någon biologisk effekt,” sa professor Jeremy Spencer i samband med publiceringen.

Champagne och minne – vad vet vi?

Det är viktigt att notera att studien utfördes på råttor, och resultaten har inte bekräftats i mänskliga studier. Forskarna planerade att i framtiden undersöka om resultaten kan överföras till människor, vilket tidigare lyckats med exempelvis blåbär och kakao, som också innehåller polyfenoler.

Champagne innehåller, till skillnad från rött vin, inte samma typ av flavonoider – men visade sig ändå kunna påverka hjärnan. Det tyder på att även mindre kända fenolföreningar kan spela en roll i hur vi lagrar och bearbetar information.

Måttlighet är nyckeln

Även om resultaten är spännande, betonar forskarna vikten av ett ansvarsfullt förhållningssätt till alkohol. Det handlar om mycket små mängder – en till två glas i veckan – för att eventuellt uppnå en positiv effekt. Överkonsumtion av alkohol kan i stället få motsatt effekt på både kropp och hjärna.

Tidigare forskning om champagne

Det här var inte första gången champagne kopplats till hälsofördelar. Tidigare forskning från samma universitet har antytt att två glas champagne om dagen kan ha positiva effekter på hjärt- och kärlhälsan, bland annat genom att förbättra blodflödet och minska risken för hjärt-kärlsjukdom.


Även om vi bör vara försiktiga med att dra långtgående slutsatser från enskilda studier på djur, är resultaten en påminnelse om att champagne är mer än bara en festdryck. Med måttlig konsumtion och fokus på kvalitet snarare än kvantitet, kan ditt glas bubbel vara både njutning och – kanske – ett litet bidrag till hjärnans välmående.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen