Så sabrerar du champagne

Sabrering, från det franska ordet sabre som betyder sabel, är ett säreget sätt att öppna champagneflaskor.

Man håller champagneflaskan i en 45 graders lutning, och slår av flaskhalsen med den icke slipade eggen mot kragen. På grund av flaskans inre tryck finns det ingen risk för glassplitter i vätskan.

Metod

  • Folien och metalltråden tas bort från korken.
  • Håll flaskan med ena handen, i en 45° lutning.
  • Sabeln eller en tung kniv förs med stor hastighet upp längs flaskans sida, och ska träffa rakt mot halskragen.

Det sägs att metoden fick sitt ursprung från de franska och ryska kavalleristerna under 1800-talet, som när de firade sina segrar med att sitta på hästryggen öppnade flaskorna genom att öppna flaskorna med sina sablar.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen